JEZIK I GRAMATIKA

Jezični poremećaji mogu biti razvojni i stečeni. Razvojni jezični poremećaji se javljaju u razdoblju usvajanja jezika (do 3. godine), a stečeni nastaju nakon što je usvojena baza materinskog jezika ( između 3. i 4. godine života).

Djeca s jezičnim teškoćama kasnije progovaraju, a njihove teškoće postaju veće i uočljivije s porastom dobi što negativno utječe i na kasnije usvajanje čitanja i pisanja. Stoga, djeca s jezičnim teškoćama pokazuju teškoće i u govornom i u pisanom jeziku i to na planu razumijevanja i proizvodnje jezika.

Kao i kod svih teškoća, tako je i kod jezičnih teškoća nužno rano otkrivanje i rana logopedska intervencija.  Nažalost, često djeca s jezičnim teškoćama ostanu neprepoznata sve do školske dobi kada se posljedično tomu počnu javljati teškoće s ovladavanjem čitanja i pisanja te općenito teškoće sa savladavanjem školskog gradiva

Jedno od glavnih obilježja djece s jezičnim teškoćama je veliki broj grešaka u morfosintaksi. To znači da rečenice koje dijete koristi nisu gramatički točne, većinom su kratke i nepravilne. Dijete jako teško ispriča priču, što mu se dogodilo u vrtiću ili sadržaj crtića koje je gledalo. To mu značajno otežava svakodnevnu komunikaciju s odraslima i vršnjacima, ali i predstavlja veliki problem u školi kada se mora početi pismeno izražavati.

Najbolji način za poticanje ovog područja je iznimno velika količina razgovora s djetetom u svakodnevnim situacijama i prepričavanje i čitanje slikovnica. U nastavku možete pronaći neke ideje za svakodnevne situacije (preuzete sa stranice www.logopedi.hr) i poveznice za preporuke slikovnica za određenu dob djeteta.

U svakodnevnom razgovoru se uvijek vodimo interesom djeteta i razgovaramo o onome na što je dijete usmjereno i što ga zanima.

U čitanju slikovnica također uvažavamo želje djeteta. Poželjno je da prvo Vi sami pročitate slikovnicu i par puta je samo prepričate djetetu dok zajedno gledate slike, a nakon toga mu možete početi i čitati iz slikovnice.

Knjiga s mnoštvom vježbi iz ovog područja koju možete posuditi u knjižnici: Zabavan jezik u slikama i igrama 1, Ilona Posokhova

 

 

 

 

Preporuke slikovnica za dob 0-2 godine

https://razvojne.org/2018/10/15/preporuke-razvojnih-slikovnica-0-2/

Preporuke slikovnica za dob 2 – 4 godine

https://razvojne.org/2018/10/20/preporuke-razvojnih-slikovnica-2-4/

Preporuke slikovnica za dob 4 – 6 godina

https://razvojne.org/2018/10/30/preporuke-slikovnica-4-6/

Preporuke knjiga od strane knjižničara grada Zagreba

http://www.kgz.hr/hr/procitajte-djeca/2018/42271