Aktivnosti obogaćivanja redovnog programa

MALE VEZILJE

Projekt „Male vezilje“ započeo je odgojno – obrazovne godine 2011./2012. Idejna začetnica projekta je gđa. Marija Krušelj i vezilje iz Udruge „Stubička baština“ koje su posjetama vrtiću kod djece probudile interes za vezenje. Od te godine do danas djeca starijih odgojnih skupina imaju mogućnost prema vlastitom interesu uključiti se u radionice ručnog rada koje vode odgojiteljice Ksenija Šobak i Mirela Veverec.
Osnovni cilj projekta je njegovanje kulturne baštine zagorskog kraja, a time i razvoj ljubavi za ručni rad kao neprocjenjivo blago Hrvatskog zagorja. Djeca sudjelovanjem na radionicama razvijaju osjećaj za boje, vizualnu kreativnost, preciznost, finu motoriku šake, koncentraciju i strpljivost, samostalnost. Radionice se održavaju jedan put tjedno za vrijeme redovnog boravka djece u vrtiću. Na kraju odgojno- obrazovne godine održava se izložba dječjih radova koja je otvorena za roditelje sve djece u vrtiću.

FOLKLORNA SKUPINA

 

U Dječjem vrtiću Bubamara već tridesetak godina djeluje folklorna skupina. Vrtić posjeduje i vlastite dječje nošnje. Zainteresirana djeca iz starijih odgojnih skupina imaju mogućnost uključivanja u folklorne radionice koje se održavaju jedan put tjedno u sklopu redovnog boravka djece u vrtiću. Cilj  folklornih radionica je razvijati osjećaj pripadnosti vlastitoj kulturi i tradiciji s naglaskom na Hrvatsko Zagorje.

Zadaci:

  • omogućiti kreativni izričaj putem igre, plesa i pjesme
  • razvijati zanimanje za tradicijsko stvaralaštvo, tradicionalne instrumente i narodne nošnje
  • poticati motoriku prirodnim oblicima kretanja kroz igru i ples
  • upoznavanje narodnih nošnji
  • prepoznavanje ritma igara s pjevanjem
  • upoznavanje s plesovima Hrvatskog Zagorja, Posavine i Međimurja

 

Folklorna skupina tijekom godine nastupa na svim važnijim manifestacijama u lokalnoj zajednici (Dan starijih osoba, Jurjevo u Gornjoj Stubici, tradicionalna izložba vezilja u našem vrtiću) te time djeca uključena u folklornu skupinu imaju priliku između ostalog i uvježbavati vještine javnog nastupa.