Toplička 27, 49240 Donja Stubica 049 287 724

A što Vi volite mazati?

Povodom dječjeg tjedna ove se godine u sklopu prevencije poseban naglasak stavlja na voće i povrće. Tako se danas i kod nas blagovaonica pretvorila u mjesto kušanja namaza koji nisu baš specifični za naše podneblje ili ih prema navodima djeca nisu imala priliku probati. 

Zdravstveni voditelj se bacio u cipele kuhara, a djeca su odlučila da na kraju trebaju odlučiti koliko bodova je zaradio jer tako se to radi i na emisijama. Uz tako ogroman pritisak započela je priprema namaza od avokada. Djeca iz skupina Krijesnice i Ribice su bez problema prepoznala sve potrebne sastojke (avokado, maslinovo ulje, češnjak, sol, papar, limunov sok) dok su hrabro čekali i diskutirali kakva je to čudna boja za namaz. Još se veća doza hrabrosti nakupila u prostoriji kad je na red došlo kušanje, a dok su ocjene bile poprilično šarene, gotovo su svi probali barem jedan griz. Takva užarena atmosfera dodala je još više strasti u izradu namaza od mrkve i topljenog sira s daškom maslinovog ulja. Definitivno je to bio najdraži namaz zbog svoje kremaste teksture i slatkoće iz mrkve. Za čas je nestao sav namaz iz zdjelice, a apetit se taman otvorio. Pa što smo sad? To je pitanje nečujno izlazilo iz dječjih očiju dok su promatrali sad već i poluprazni stol s namirnicama. U spas je uskočio svima već poznati slanutak koji je mnoge iznenadio….”To može biti namaz? Pa to ide u čušpajz.” No obuzeti hrabrošću, oni najveći gurmani okupili su se još bliže oko stola da svjedoče i toj čaroliji. Ubrzo ih je obradovao miris paste od prženog sezama i orahovog ulja te vizualna promjena slanutka i paste u kremastu teksturu koja je okusne pupoljke podsjetila na pecivo sa sezamom koje se topi u ustima. 

Na samom kraju moglo se čuti komentiranje između djece da bi možda to mogli koji put jesti za stvarno, da neki to rade i kod kuće, a neslužbeno doznajemo da su namazi zavrijedili 24 boda.