Toplička 27, 49240 Donja Stubica 049 287 724

Mjesec priča u Dječjem vrtiću Bubamara

U suradnji sa Svjetskom zakladom za promicanje pismenosti kroz inicijativu i organizaciju mame Jelene Ribić Pavelić, ambasadorice za pismenost za godinu 2021., u našem vrtiću se ovog mjeseca rujna odvio projekt Mjesec priča. U sklopu projekta vrtić su posjetili tri gostujuća predavača. 16.09. posjetio nas je Bruno Šimleša, diplomirani sociolog, kolumnist, humanitarac, suprug i otac, jedan od najpopularnijih autora knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti u regiji. Dosad je objavio osam knjiga, a Ljubavologija i Škola života jedni su od najprodavanijih naslova na ovim područjima.

Na predavanju se moglo čuti puno različitih tema vezanih uz roditeljstvo: kako odgojiti samostalno dijete, što kada roditelji imaju bitno različite odgojne metode, kako i zašto postaviti granice, o cilju kazni koje dajemo djeci, o učenju djece najvećim životnim vrijednostima i slično. Roditelji su se sa svojim pitanjima uključili u razgovor i zajedničku diskusiju.

Dan nakon predavanja 17.09. posjetila nas je i Maja Šimleša, autorica slikovnica za djecu “Žirafa Suli” koja je našim vrtićancima predstavila svoje slikovnice i kroz razgovor i interakciju s djecom podijelila svoju ljubav za čitanjem i pričanjem priča.

Zadnje u nizu predavanja se održalo 24.09., a gost predavač je bio Damir Oštarčević psiholog, psihoterapeut i praktičar terapije igrom, koji je održao predavanje na temu “Priča o tantrumima”. Iako je tema bila specifična na predavanju se moglo čuti puno praktičnih savjeta i novih znanstvenih spoznaja iz područja roditeljstva, odgoja i socio-emocionalnog razvoja djece. Roditelji su i ovaj put mogli postavljati pitanja koja ih okupiraju te je u ugodnoj i opuštenoj atmosferi omogućeno zajedničko promišljanje svih prisutnih na ine teme. 

Tijekom cijelog mjeseca sve odgojne skupine su na svoj način i u skladu s dobi bile uključene u aktivnosti vezano uz ranu pismenost. Djeca su čitala priče i slikovnice, sama izrađivala slikovnice i slikopriče. U sklopu projekta, djeci vrtića će biti donirane dječje slikovnice u vrijednosti od 2 tisuće kuna. 

Zahvaljujemo ponajviše mami Jeleni Ribić Pavelić koja nas je uključila u ovaj vrijedan projekt, a onda i svim gostima predavačima čija znanja su nas obogatila i inspirirala da dalje istražujemo i učimo o temi odgoja te da razvijamo i njegujemo svoju i dječju pismenost.