Toplička 27, 49240 Donja Stubica 049 287 724

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA-POSTUPANJE RODITELJA

Poštovani roditelji djece polaznika Dječjeg vrtića Bubamara,

pred nama je nova odgojno obrazovna godina koja nosi nove i specifične okolnosti i pravila vezano uz boravak djece u vrtiću kao i pravila ponašanja roditelja i djelatnika. Molimo Vas da pažljivo pročitate slijedeće upute i istih se držite, kako bismo zajedničkim snagama minimizirali rizik pojave COVID- 19 u našem vrtiću, što je naš zajednički cilj. Zahvaljujemo na suradnji!

Sljedeće upute propisane su od HZJZ-a i MZO-a. Pridržavanje ovih uputa je obavezno. U slučaju ne pridržavanja uputa djelatnici dječjeg vrtića imaju pravo roditelja uputiti na momentalni izlazak iz ustanove, a u nekim situacijama dužni su obavijestiti nadležnu epidemiološku ambulantu i/ili civilni stožer.

 • Roditelj ili osoba koje dovodi dijete već ranije upisane djece treba do 8 sati izaći iz prostora dječjeg vrtića (sva prethodno upisana djeca moraju biti u vrtiću do 8 sati) kako bi se smanjio kontakt s drugim odraslim osobama (roditelji upisane djece koja dolaze na prilagodbu). S obzirom da ove godine imamo povećani broj nove djece koja trebaju proći proces prilagodbe i na propisane mjere s ciljem suzbijanja pandemije, veoma je važno da se svi ranije upisani pridržavaju ove upute.
 • Osoba koja dovodi dijete u vrtić mora nositi masku za lice. Masku za lice treba nositi propisno tako da pokriva usta i nos.
 • Dijete u vrtić ne smiju dovoditi osobe koje imaju simptome zaraznih bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.
 • Prilikom ulaska u vrtić dijete i osoba u pratnji moraju dezinficirati potplate obuće, a odrasle osobe moraju dezinficirati ruke s postavljenim dezinfekcijskim sredstvom.
 • Djecu treba uputiti da prije ulaska u skupinu obavezno operu ruke tekućim sapunom i vodom u pridruženom sanitarnom čvoru skupine.
 • Osobe u pratnji djeteta se ne zadržavaju u prostorima vrtića, a za vrijeme prolaska hodnicima održavaju razmak u odnosu na druge osobe.
 • Potrebne informacije tražite telefonskim putem ili preko maila kako bi se izbjeglo zadržavanje osoba unutar vrtića.
 • Djeci nije potrebno donositi četkicu i pastu za zube jer za vrijeme trajanja pandemije nije dozvoljeno provoditi oralnu higijenu u vrtiću.
 • Prilikom odlaženja odrasle osobe i djeteta iz vrtića nije dozvoljeno zadržavanje na hodnicima ili ulaženje u druge prostorije ni djetetu ni roditelju
 • Djeca iz vrtića trebaju izaći do 16:30 sati kako bi se organizacijski moglo osigurati provođenje protuepidemioloških mjera (boravak djece u istim skupinama, rad odgojitelja u zasebnim skupinama, dezinfekcija i provjetravanje prostora).
 • Roditelj je obavezan kod kuće, prije dolaska u vrtić izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu i upisati u posebnu bilježnicu (upute HZJZ-a) te u slučaju povišene tjelesne temperature ne dovodi dijete u vrtić. Potrebno je dojaviti pojavu povišene temperature kako bi se mogla imati realnija slika o eventualnoj pojavi žarišta bolesti COVID-19.
 • Djeca kojoj se u vrtiću izmjeri povišena tjelesna temperatura (mjerit će se svakodnevno i bilježiti na evidencijsku listu) moraju što je ranije moguće izaći iz vrtića. Jedna odrasla osoba je dužna biti dostupna na telefon kako bi se smanjilo vrijeme boravka od pojave temperature do odlaska kući. Dijete će prema mogućnostima do tada biti izolirano u zasebnu sobu s pratnjom djelatnika dječjeg vrtića, garderobni prostor ili prostor ispred sobe.
 • Ukoliko je dijete iz vrtića poslano na kućnu njegu zbog povišene tjelesne temperature i/ili respiratornih simptoma, ne smije biti primljeno natrag u kolektiv bez adekvatne liječničke potvrde da je zdravo i da može u vrtić.

Molimo da se pridržavate uputa kako bi početak nove pedagoške godine prošao sa što manje rizičnih čimbenika i mogućnosti pojave i širenja zaraze COVID-19.